Nedför Amazonas, från Iquitos till Santa Rosa

2013-12-27, fredag.

Med 'Barco Rapido', snabbgående passagerarbåt för 48 personer, tog färden från Iquitos till Santa Rosa vid gränsen till Brasilien och Colombia 11 timmar.

Efter 1 timmes embarkering av passagerare och deras bagage, varav mycket surrades ovanpå båttaket, startade färden vid sextiden på morgonen. Ut från Iquitos och nedströms österut på Amazonas.

Stränderna längs floden häruppe är ganska öppna med enstaka bosättningar eller små byar med några tiotals hus längs floden. Man såg lite odlingar runt husen samt människor som fiskade från sina små 'botes'.

Floden slingrar sig fram genom landskapet, ibland tillsynes kilometerbred, ibland uppdelad på olika fåror med avgränsande öar emellan. Strömmen är stark och våra båtförare, de var två som turades om att köra, styrde skickligt mellan de större och mindre trädstammarna och annat bråte som flöt med strömmen. En gång mssade de och båten rände på en stor stock, man hörde hur den slog i skrovet under båten och motorn stannade för någon minut. När det regnade blåste det upp med ganska kraftiga vågor.

Ungefär halvvägs blev flodbankarna mer befolkade med större samhällen och ett par små städer med några hundratals hus. Man kunde se elledningar och mobilmaster och husen var lite mer påkostade, heltäckande väggar, som ibland var målade. Men därefter, när vi kom närmare gränsen glesnade bebyggelsen ut igen och långa sträckor verkade helt obefolkade.

Båten stannade för att släppa av och på passagerare vid flera olika platser. Tjänstvilligt styrde man in till små oansenliga bryggor för att låta enstaka personer stiga av nära sina hem. Vid de större samhällena gick unga tjejer ombord för att sälja drycker, djungelnötter, bananchips etc.

Vid femtiden på eftermiddagen anlände vi Santa Rosa, som visade sig vara en liten by belägen på en sörjig ö mitt ute i floden. Detta var en liten överraskning och efter en stunds fundering beslöt jag att följa det råd jag fick, dvs att skaffa exitstämpel för Peru på migrationskontoret på Santa Rosa för att sedan ta en båt över till fastlandet. Rådet fick jag av Antonio, en turistguide från Tabatinga på den Brasilianska sidan, som fanns på plats på Santa Rosa när båten kom dit och som hjälpte till att få samtliga passagerare över till fastlandet.


Till Amazonas