Nicaragua


2017-01-25 - 2017-03-15

50 dagar, 4 kilos packning och drygt 40 mil till fots resulterar i bilden av Nicaragua som spartanskt men välordnat, hederligt och säkert. En klar kontrast till vissa av sina grannländer.

Nicaragua har cirka 6 millioner invånare och är centralamerikas till ytan största land.

Managua och Masaya, därefter vandring i de norra bergsområdena omkring Estelí, Condega och Ocotal för att avsluta vid den norra Stilla havskusten söder om Léon.

Nedan följer några axplock.
Managua 2017-01-25 - 2017-01-29

Nicaraguas huvudstad belägen vid den södra stranden av Lago de Managua. Här samsas kanske 1,5 miljoner av Nicaraguas totalt 6 miljoner invånare.

Staden är lågbyggd, man ser inte många hus med mer än två våningar, så trots att det finns en och annan kulle i staden ger den ett platt intryck.

Trots den påvra standarden på hus och gator utanför de centrala delarna ger Managua ett städat och ordentligt intryck, som förstärks av den frodiga grönskan.

Och de unika järnträden med sina tusentals lampor bidrar till att ge staden en annorlunda look, speciellt på natten.

Masaya 2017-01-30 - 2017-02-03

Cirka en timme med buss upp i vulkanbergen söderut från Managua ligger Masaya vid randen till Laguna de Masaya, en av flera kratersjöar i området.

Staden är en bra utgångspunkt för utflykter till vulkaner och kratersjöar i området.

En dryg mil nordväst ut finns den unika möjligheten att ta sig ända upp till randen av kratern till Volcan de Masaya och blicka ned i det lavakokande och svavelosande hålet.

Sydost ut från Masaya erbjuds en drygt två kilometer lång vandring ner för insidan av Volcan de Apoyo till dess kratersjö Laguna de Apoyo.

Estelí 2017-02-04 - 2017-02-09

Beläget i de höglänta, nordliga bergsområdena utgör Estelí ett av de starkaste sandinistiska fästena. Idag såväl som under revolutionen på 1970-talet samt i kampen mot contras därefter.

Staden, som ligger längs Panamerican Highway och är mycket lättorienterad med raka gator i rät vinkel med varandra, tjänar som utgångspunkt för fotvandringar upp i de omkringliggande, grönskande, bergen.

På några timmar tar man sig här lätt till fots, genom små lummiga men påvra samhällen, upp till toppen av bergen och belönas med en milsvid utsikt över Estelì och dess omgivningar.

Condega 2017-02-10 - 2017-02-14

En timme norrut med buss till Condega, också beläget längs Panamericano. Cirka 10 000 invånare och med en lummig Parque Central, som bjuder alla besökare på gratis wifi.

Stadens högsta kulle pryds av ett, hjälpligt restaurerat, tvåmotorigt propellerplan, en gång i tiden en del av Somozas bombflyg. Planet sköts ned av sandinisterna vid en bombräd mot befolkningen här 1979.

Omgivningarna karaktäriseras av enkla men välordnade samhällen, stora odlingar av tobak, majs, lök, tomater mm samt en dräpande utsikt över det gröna bergslandskapet när man efter några timmars vandring tagit sig upp på de närliggande topparna.

Ocotal 2017-02-15 - 2017-02-22

En lugn och oturistisk stad i bergen nära gränsen till Honduras, med en botanisk trädgård som Parque Central, även här med gratis wifi.

Området rymmer de högsta bergstopparna i Nicaragua och stigningarna är betydligt brantare än längre söderut.

Staden kan stoltsera med att vara den första i världen som utsattes för flygbombningar. Detta 1927 då regeringstrupper med stöd av US-amerikanskt flyg attackerade sandinistiska rebeller här.

Områdena norr om staden erbjuder ett antal fantastiska vandringar uppför branta bergssidor och över tallträdsklädda toppar.

Las Penitas