Nauta Peru

2013-12-19, torsdag.

Vid floden Maranon, ett av Amazonasflodens större tillflöden, ligger djungelstaden Nauta.

Staden är av medelstorlek, med förmodligen något tiotusental invånare och om möjligt än mer isolerad än Iquitos. Hit kommer man på floden eller på den relativt nyanlagda, och asfalterade, landsvägen från Iquitos. Denna väg går alltså bara mellan dessa två isolerade städer.

Jag tog bussen till Nauta. Den utgick från ett gathörn någonstans i Iquitos och avgick när den var fullsatt. Jag var den ende turisten, detta är det typiska lokala transportsättet och bussen var fylld med barnfamiljer inuti och med diverse gods på taket.

Bussen hade sett bättre dagar och gav ifrån sig diverse (o)ljud, speciellt vid växlingarna. Men den tuffade på hyfsat genom det ganska välbefolkade området. Byar och bosättningar kantade vägen.

Tills ett helt nytt ljud hördes. Det visade sig vara hjulbultarna till ett av bakhjulen som gett upp. Busskillen och chauffören såg bekymrade ut men tog fram sin verktygsväska med diverse reservbultar och verktyg.

Det var inte många bultar som passade men efter en dryg halvtimmes frenetiskt provande hade man fått tre nya bultar på plats och betämde sig för att det fick räcka. Och så körde man vidare.

2013-12-20, fredag

Rekognosering till fots på förmiddagen. Här är mycket varmt från morgonen vid 8-9 tiden och fram till sena kvällen. Igår var det 38 grader och idag minst lika mycket.

Hamnen verkar vara stadens nav. Här ligger båtarna vid kaj sida vid sida, dvs de är förtöjda vid flodbanken. Alltifrån större 2-3-däckade passegerarbåtar via mindre, privata, öppna båtar till kanoter tillverkade av urholkade trädstammar.

Här finns marknaden, här finns köket på gatan, där man för en billig slant äter sin middag, sittandes på en skranglig träbänk. Här finns de små skumma barerna och mototaxis nedlastade med folk och varor och här är ett myller av människor.

Husen i Nauta, förutom i kvarteren runt centrum, är till största delen typ enkla brädhus med tak av blad eller korrugerad plåt. Elektricitet verkar finnas men vatten hämtar man vid något gemensamt tappställe.

Enkla sågverk ligger längs floden. Där sågas regnskogsvirket upp till brädor och plank för lokalt bruk, till hus och båtar.

Nauta är ingen turistort. Har hittills sett bara ett par turister här, samt Dave från USA, som bott på en av de lokala barerna i hamnkvarten i 6 månader! Han verkade trivas.

Bor på Hospedaje 'Plaza Inn', strax vid Plaza de Armas. rent och snyggt och med balkong med utsikt över floden. Sover på den cirka halva natten innan rummet svalnat av.

2013-12-23, måndag

Är fortfarande kvar i Nauta. Har svårt att slita mig från denna flod- och djungelstad med sin unika puls. Sitter ofta i 'hamnen', dvs på flodbanken och studerar livet. Nauta - för mig den mest isolerade staden jag mött med floden som enda kommunikationsled (förutom vägen till Iquitos men den slutar ju där).

Men för människorna som kommer hit från djungelbyarna i sina små båtar är förmodligen Nauta en livsviktig knutpunkt och deras viktigaste kontakt med omvärlden.


Till Amazonas