Villa de Leyva Colombia


2016-01-10

Även i år ett stopp på några dagar i Villa de Leyva. Och även denna gången står vandringar i de andinska bergen på agendan. Dagsvandringen upp till páramon med Laguna Iguaque på 3 600 möh var lika jobbig som tidigare men belöningen lika riklig. Denna gången inte bara i form av den vidunderliga utsikten utan även i form av en páramo med blommande frailejon.2014-01-22 onsdag.

Fyra timmar med buss norrut från Bogotá och man befinner sig i den gnistrande vita kolonialstaden Villa de Leyva, utnämnd till 'Nationellt monument' i Colombia 1954.

Staden ligger lite längre in i Anderna samt på lägre höjd än Bogotá. Detta märks klart och tydligt på klimatet, som här är behagligt soligt och varmt.

Villa de Leyva grundades 1572 och är virtuellt helt bevarad. Här finns ingen modern arkitektur. Gatorna är belagda med halvmeterstora naturstenar och samtliga husfasader är gnistrande vita.

Också stadens torg, Plaza de Mayor, är belagt med stora naturstenar och är den största plazan i Colombia och en av de största i hela Sydamerika.

Villa de Leyva omges av branta berg varav en del når upp till ca 3 400 möh. Själva staden ligger på 2 150 möh.

I dalen mellan bergen finns omgivande samhällen och utspridda jordbruk med boskap och odlingar. Naturen är en blandnig av sandig halvöken, gräsbeväxta områden samt en del skog.

Platsen ger utmärkta möjligheter till friluftsliv såsom bergsvandringar, biking mm.

Och så blev det också årets debut för 'fjällvandring' här. Ägnade tisdagen åt att vandra uppför ett av bergen till ett litet bondesamhälle med 4 till 5 hus på kanske 3 000 meters höjd. Samhället hette Hondura och låg idylliskt i en liten dal, som man bara kunde nå via några timmars vandring uppför på en sandig och slingrande stig.

Villa de Leyva är också platsen för mängder av fossil-fynd som daterar sig minst 100 - 200 miljoner år bakåt i tiden. Då var denna delen av nuvarande Colombia, inklusive Anderna, täckt av vatten.

I juni 1977 hittades här ett fossil av en Pliosaurius, vilket lär vara det främsta av sin sort i världen. Idag finns ett museum byggt runt fossilet, exakt där det hittades.

Denna Pliosarius var en marin reptil och kan närmast beskrivas som en undervattens-skräcködla. Ursprungligen 12 meter lång, med ett huvud på 2-3 meter och med 25 cm långa tänder kan man tänka sig att den nog dominerade undervattenslivet på den tiden.

Det exemplar man hittat här saknar sin svans men mäter ändå 7 meter.

Utöver detta, det mest kända fyndet, finns här mängder av andra marina fynd samt även rester av på land levande dinosaurier och andra reptiler från samma tidsperiod.

Insåg redan från början att tre dagar här inte skulle räcka. Kommer därför att inom kort återvända efter att ha utforskat nordöstra Colombia under de kommande veckorna.

Lämnar alltså imorgon tillfälligt Villa de Leyva för att via Bogotá flyga till Santa Marta.

2014-02-13, torsdag.

Efter ytterligare en snabb avstickare till Bogotá kom jag tillbaka till Villa de Leyva i lördags, 2014-02-08.

Fyller dagarna med långa vandringar i bergen runtomkring varvat med avkoppling på trevliga Hostal Colombian Highlands, som ligger uppåt bergssluttningarna en dryg kilometer utanför staden.

Planerar här i lugn och ro för slutetappen av denna resa.

2014-02-16, söndag.

Stannade i Villa de Leyva betydligt längre än tänkt. Fick ett fint tillfälle till avkoppling och rekreation. Bergen runtomkting erbjuder fanastiska möjligheter till vandring på hög höjd.

Cirka 15 km utanför staden ligger nationalparken Iguaque med unik flora. Här finns Laguna de Iguaque, en liten sjö med klart vatten på 3 600 möh. Enligt Muisca legenden så är denna sjö platsen för människans tillblivelse, dvs deras version av Edens lustgård.

Vandringen hit går hela tiden brant uppför, första kilometrarna genom tät andinsk bergsdjungel. På cirka 3 500 möh försvinner djungeln och ersätts av ett mer öppet bergslandskap, man har en enorm utsikt ner i de omkringliggande dalarna och snart får man sjön i sikte.

En strapatsrik vandring men helt klart 'vale la pena'.

I morgon fortsätter utforskningen av colombianska Anderna. Tar då bussen till Sogamoso cirka 150 km nordväst ut.