Santa Marta Colombia

2014-01-26, söndag.

Knappt två timmar med flyg norrut från Bogotá och vi landar i Santa Marta vid Karibiska havet och strax vid foten av bergsmassivet Sierra Nevada.

Santa Marta är Colombias äldsta, nu existerande stad.

Spanjoren Bastidas grundlade staden 1525 och syftet var att etablera en bas för spanjorernas plundringståg mot indianstammarna i Sierra Nevada. Dessa visade sig nämligen besitta enorma mängder av guldföremål.

Staden fick också strategisk betydelse som utgångspunkt för den fortsatta koloniseringen av landet.

Det var också i Santa Marta som Simón Bolívar dog år 1830, efter att framgångsrikt bekämpat det spanska styret och befriat hela den nordvästra delen av Sydamerika.

Idag är Santa Marta en av de populäraste badorterna i Colombia med karibiska stränder i och runtom staden.

Den centrala stranden, två kvarter från centrum är den lättast tillgängliga och lite av lokalbefolkningens badstrand, fylld med badande barn och föräldrarna sittandes under solskydden.

Vill man byta upp sig så tar det cirka en halvtimme med collectivo till El Rodadero en liten bit sydväst ut. Här hittar man det gröna, kristallklara vattnet, lugna vågor och het sand.

Centrala Santa Marta är fylld av lummiga parker och alléer och vita kolonialbyggnader. Samt gott om statyer, både på erövrare, befriare och ursprungsfolk.