Puerto Narino Colombia

2014-01-11, lördag.

Två timmar med speedbåt uppströms Amazonas från Leticia och man anländer den lilla colombianska staden Puerto Narino, ännu en flod- och djungelstad och ännu en gång något helt annorlunda.

Puerto Narino är Colombias andra stad i Amazonas. Staden ligger inbäddad i djungelgrönska vid stranden till Amazonasfloden.

Gator, hus och prunknande trädgårdar klättrar uppför sluttningarna och gränsen mellan stad och djungel är svår att se.

Gatorna är egentligen cementerade trottoarer, som varje morgon görs rena av stadens städpatrull bestående av kvinnor med sopkvastar, räfsor och korgar. Här finns sopkärl för källsortering längs gatorna och här är all motorfordonstrafik förbjuden. Här finns varken bilar eller motos. Bara tystnaden och ljudet av fåglar, syrsor och andra djungelinvånare.

I floden och de omgivande vattensystemen kan man se rosa och grå delfiner och inne i djungeln finns färggranna papegojor, apor i olika storlekar samt också enstaka bosättningar med odlingar.

I Puerto Narino använder man endast tillvarataget regnvatten som färskvatten varför man ständigt uppmanas att spara på vattnet. Det finns aldrig i överflöd.

Staden är sedan 10 år tillbaka ett ekologiskt projekt i Amazonas. Den bofasta befolkningen i själva staden, likväl som i de omgivande mindre samhällena, består huvudsakligen av ursprungsfolk från Ticuna och Cocama-stammarna.

Staden Puerto Narino har ca 1700 invånare och tillsammans med de omgivande samhällena är man ca 6000 personer.

En del av de omgivande samhällena ligger på kort promenadavstånd på cementerade trottoarer. Andra, som Ticuna-byn San Martin med 500 invånare, når man med båt. Vattenvägarna ändras med flodens vattennivå och när vattnet är som högst är avstånden här som kortast.

Kom hit för ett par dagar men stannade betydligt fler. Fick en fin rekreation med väl avvägd blandning av djungelhiker, flodturer, lugn och ro och mängder av syre.
Till Amazonas