Leticia Colombia

2014-01-06, måndag.

På den colombianska sidan av den 'osynliga' gränsen ligger djungelstaden Leticia. På den brasilianska sidan om gränsen ligger staden Tabatinga. Och på en ö ute i Amazonas-floden ligger peruanska Santa Rosa.

Riktigt 'osynlig' är dock inte gränsen, det finns en gul markering på gatan där man passerar den. Men här finns inga gränskontroller mellan något av de tre länderna. Man rör sig fritt över gränserna så länge man håller sig i området. Vilket är ganska enkelt att göra. Härifrån kommer man nämligen bara med flodbåt eller flyg. Närmsta landsväg (i Colombia) befinner sig mer än 800 km bort.

Leticia är ganska annorlunda mot Tabatinga. Även här dominerar tvåhjuliga mototaxis men här finns också många bilar.

Staden ger ett modernare intryck. Här finns gott om affärer och restauranger, gatorna kantas av små caféer och på trottoarerna är det lätt att hitta försäljare av kyld juice och diverse amazonas-frukter

Här finns lummiga parker med stora, skuggande träd och gatorna ramas in av alléer, vilket gör det ganska lätt att hitta skydd för den starkaste middagssolen.

Hamnen ligger några hunder meter upp vid ett litet tillflöde till Amazonasfloden. Här verkar inte finnas några varutransporter, däremot mycket passagerarbåtar till olika platser längs floden.

I staden finns också många militära regementen och inslaget av militär och polis på stadens gator är ovanligt stort. Men så är Leticia också en fredad men isolerad plats i den del av den colombianska djungeln som fortfarande behärskas av heroin- och kokainmaffian, inklusive FARC. Området härifrån och upp till Colombia's 'icke djungeltrakter' är idag världens största producent av kokain med odlingar, laboratorier, logistiksystem etc.

Ibland kan man till och med tycka att Leticia är lite väl civiliserat jämfört med övriga djungelstäder. Om man drabbas av dylik abstinens är hamnen en bra tillflyktsort. Här kan man fortfarande känna flodpulsen samt äta sin middag sittandes på en träbänk vid något av 'gatuköken'.

2014-01-14, tisdag.

Tillbaka till Leticia efter några intressanta och avkopplande dagar i Puerto Narino. Att regnperioden är i antågande märks tydligt, det regnar ofta och mycket och himlen har varit helt täckt av moln i flera dagar.

Avrundar nu Amazonas för denna gången för att ta mig norrut och se mer av Colombia. Den ursprungliga planen att denna gången nå Manaus höll inte. Jag stannade betydligt längre på varje plats än vad jag förutsatt från början, då det överallt fanns väldigt mycket att se och uppleva.


Till Amazonas