Vinales CubaVinales

Långt österut, nere i dalen Valle de Vinales, ligger staden Vinales vackert inramad av tobaksfält innanför branta kalkstensklippor.

Här erbjuds naturupplevelser med guide, till häst eller till cykel. Alternativet att vandra på egen hand står sig dock även här. Och omgivningarna erbjuder rika vandringsmöjligheter.

Även om tobaksplantorna dominerar fälten så odlar man här det mesta som behövs i matväg. Arbetet görs för hand eller med hjälp av oxar.

Parque Nacional Vinales med sin barrskog finns på gångavstånd liksom den större sjön La Presa del Salto, varifrån stadens dricksvatten tas.

I centrum bjuds varje kväll på live latinsk musik på olika restauranger och på dansstället Polo Montanez dessutom på högklassiga dansuppträden.

Lördag kväll stängs huvudgatan vid Plaza av för trafik och hela centrum förvandlas till ett stort utomhusdisco där hundratals människor dansar på gatstenen.

Och när det är dags för vila i Vinales intas de berömda gungstolarna av trä, som finns på terrasserna till varje hus över hela staden.
Cayo Jutías ödestrand 65 km norr om Vinales