La Habana CubaLa Habana september 2018
Testar denna gången Vedado, stadsdelen väster om Centro Habana

Här är stillsamt och lugnt, breda gator och hyfsat väl underhållna byggnader. Ganska gott om bättre restauranger och specialaffärer med varor för konvertibel valuta.

Ytterligare västerut mot stadsdelen Miramar ändrar sig stadslandskapet än mer, nu med höghus med rejält med luft emellan.

Efter några lugna dagar i Vedado drar det åter till pulsen i Centro Habana.

Som nu förstärks av firandet av CDR den 28 september. CDR uttyds Comitees de Defender la Revolucion och började bildas 1955. Varje år, 28 september, firas denna dag över hela Cuba.

I Centro Habana bryddes husfasaderna med banderoller, som hängdes ut från balkonger och fönster. På kvällarna den 27:e och 28:e tändes eldar på gatorna, där festmaten tillagades i stora kokkärl över öppen eld.

På en restaurang i hamnen bjöds på cubansk musik med kvalitet och mycket spelglädje. Gruppen bestod av fem killar från olika platser i Oriente, som dragit till La Habana för att försöka förtjäna sitt levebröd via musiken.

Förtjänsten blev det som hamnat i hatten efter att en av musikerna gått runt med den bland gästerna.

Slutet på september och de ständigt återkommande, nattliga åskvädren, med sitt skådespel av blixtar över havet, förvarnar om att vi närmar oss orkansäsongen.Centro Habana mars 2018
Pulsen i Centro Habana finns kvar och avgör bostadsvalet hos Casa Javier, ett stenkast från Malecon med utsikt över människor, hav och bilar från balkongen på andra våningen.

Förutom siestan på balkongen finns tillfälle till morgonvandringar på Malecon, dagstur till närliggande Playas del Este, där Playa Santa Maria sticker ut, besök på caféet från förra gången samt till exceptionella live musikupplevelser på Casa de la Musica, strax runt hörnet.

Besök på Museo de la Revolución finns också på programmet. För den som bättre vill förstå dagens Cuba via dess nutidshistoria.

Muséet, som ligger mitt emellan Centro Habana och Habana Vieja har varje dag av mängder av besökare, såväl utländska turister som cubaner bosatta i Habana eller på besök i huvudstaden.

La Cafetería är sig likt, mitt i Centro Habana, med personalen sjungande och dansande till latinska rytmer från sina mobiltelefoner, med gäster släntrande in och ut och med den sparsamt upplysta gatan utanför, också denna med speciella rytmer och egen puls.

Speciella rytmer bjuds det också på i Casa de la Musica på Av de Italia, Galeano.

Den ordinarie lokalen på bottenvånningen är stängd för renovering. Istället bedrivs verksamheten i en mindre lokal en trappa upp, från 2300 till 0500 på morgonen, med fantastiska liveband, tryckande värme och minimalt dansutrymme mellan borden.

Men 'vale la pena'.


December 2017
Pulsen i Centro Habana med dess trånga gator mellan de omålade fasaderna på de dåligt underhållna kolonialhusen.

Människor i ständig rörelse mellan bilar och bicitaxis, enstaka lokala marknadsplatser för försäljning av jordbruksprodukter, små välbesökta cafeterías med utbud av färdigmat konkurrerar med lika små pizzerior. Vid bägge gäller i första hand servering genom luckan mot gatan.

Habana Vieja för turisterna. Här är kolonialhusen renoverade och målade, restaurangerna många och dyra och den kubanska pulsen från Centro de Habana utbytt mot lojt strosande turister.

I utkanterna av staden tar grönskan alltmer överhanden och det urbana övergår till en mix av stad och landsbygd där bostadsområden samsas med stora grönområden, vilka ofta används för odling.

Över hela staden parker, små och stora, väl i ordning. Här finns ofta wifi hot spots och bänkar och andra sittplatser är ständigt fyllda med surfande kubaner, som kommer hit för att koppla upp sina mobiler mot internet.

Och överallt de gamla nordamerikanska bilarna i taxitrafik. Nu än mer i ordinggjorda och uppsnyggade än för 15 år sedan. Fast en hel del av dem har nu moderna dieselmotorer.