La Habana till MatanzasLa Habana till Matanzas januari 2018

Fotvandring mellan Havanna och Matanzas bjuder på ett omväxlande sceneri och, som väl är, även möjlighet till en och annan tur med buss eller taxi colectivo.

Först förbi Playas del Este med sina vita sandstränder mot det gröna karibiska havet och med en del spår kvar av orkanen Irmas framfart.

Därefter längs med autostradan Via Blanca, också den nu vid havet och med de gröna odlingsfälten åt söder.

Trafiken är lugn på den fyrfiliga vägen och består till största delen av gamla amerikanare, som värdigt kommer gungande.

Plötsligt dyker den första oljepumpen upp, några tiotals meter från havsstranden, som här är stenig ocg bergig. Den första pumpen följs strax av fler, oljeledningar följer parallellt med vägen och efter ett tag går vandringen mellan depåer och ett oljeeldat kraftverk på andra sidan av vägen.

En optimal logistisk lösning. Transportvägen för oljan kan inte bli kortare. Samtidigt använder man havsvattnet i processen.

Oljefältet längs havet slutar vid San José del Norte, där man även kan hitta destilleriet för Havanna Club.

San José är en tyst och välordnad, medelstor stad där de som arbetar på oljefältet, eller destilleriet, har sina hem. Turister göre sig icke besvär, här finns varken hotell eller privata Casas particulares.

Det finns det däremot ytterligare några kilometer österut vid de paradislika små sandstränderna vi Jibacoa.