Matanzas CubaMatanzas januari 2018
Staden, som ligger en timmes bussfärd söder om turistgettot Varadero, är till skillnad från sin grannstad helt oturistisk.

Desto mer är Matanzas en ganska vanlig, lite större, cubansk stad uppdelad i den ursprungliga, äldre delen och den nyare Pueblo Nuevo, placerade på varsin sida av Rio San Juans utlopp i Karibiska havet.

Matanzas är en ren och välordnad stad med ett flertal väl fungerande wifi hot spots.

Här finns breda avenyer och trånga gränder, Parque Libertad och andra gröna fläckar, strandpromenader och monument.

I den äldre delen dominerar gamla kolonialbyggnader medan lågbyggda villor och enstaka högre hyreshus återfinns i Pueblo Nuevo.

Och i stadens utkant, högst upp på en av kullarna, tronar Iglesia de Monserrate, varifrån man har en milsvid utsikt över staden och vidare ut över havet.

Här finns också gott om små caféer, pizzerior och restauranger där man för några få cubanska pesos kan äta sig mätt, ofta ståendes vid disken.

Staden är rumbans cubanska födelseort, där den återskapades av afrikanska slavar på 1800-talet, och alltjämt dess centrum.

Nedför huvudgatan förbi Parque Libertad rullar de gamla caros antiguos i en strid ström och utåt eftermiddagen fylls alla wifi hot spots av surfande cubaner, på Parque Libertad tillsammans med försäljare av popcorn och lekande barn.