Serres camp oktober 2017

2017-11-02

Några mil söder om gränsen till Bulgarien ligger den grekiska staden Serres och i dessa södra ytterområde ligger ett läger där de flesta invånarna är yazidiska flyktingar.

Här bor cirka 300 Yazidier, de flesta från Irak. Den grekiska lägerledningen tillåter inte att utomstående, dvs icke boende, finns inne i lägret varför organisationen LHI, Lifting Hands International, som driver språkutbildning (tyska, engelska), gitarr- och annan musikutbildning, gympa, dans, fotboll etc, får hålla till utanför.

I början höll man till i en park, någon kilometer från lägret men har nu hyrt ett stycke mark strax bredvid lägret av en lantbrukare. Där sitter man nu på filtar under bar himmel.

Många av lägrets invånare kommer hit, på förmiddagen barnen, sedan kvinnorna och utåt eftermiddagen männen, för att ta del av de olika utbildningarna.

Frivilligorganisationen GSD, The Get Shit Done Team, har specialiserat sig på att utföra byggarbeten i flyktinglägrena i norra Grekland. Med sin skåpbil fylld med verktyg, maskiner och byggnadsmaterial har man under snart två år utfört en mängd olika projekt.

GSD har nu av LHI fått uppdraget att uppföra två vinterbonade byggnader så att LHI’s aktiviteter kan fortsätta under vintern, som snart kommer. Man utgår då från 2 långtält, 5x20 meter, som man reser med stålställning och tältduk. Därefter lägger man ett isolerat golv av OSB på makadamen och på detta sätts isolerade väggsektioner tillverkade av OSB. Slutligen spänner man upp plast under takduken och fyller utrymmet emellan med isolering.

I slutet av oktober var det första tältet färdigt och man kunde fortsätta med det andra. Och LHI's volontärer kunde tillsammans med invånarna i Serres camp glädja sig åt att få ett första väderskydd för sina aktiviteter nu när vintern med regn och kyla närmar sig.