Nea Kavala camp oktober 2017

2017-10-31

Några mil söder om gränsen till Makedonien ligger den grekiska staden Polykastro och strax öster om staden flyktinglägret Nea Kavala. Lägret, som nu består av ISO-boxar, dvs små containerhus, var tidigare, precis som övriga läger i Grekland, ett tältläger.

Som mest har här bott cirka 3 000 flyktingar men för närvarande finns här endast några hundra. Troligtvis kommer den siffran att stiga rejält efterhand som nyanlända flyktingar i tältlägrena på de östra grekiska öarna förflyttas till fastlandet inför vintern.

Här finns flyktingar från krigets Syrien och Irak men man träffar också många från den afrikanska kontinenten samt från Jemen.

I början fanns ett 20-tal nationaliteter i lägret och stämningen var tidvis mycket spänd och öppna konfrontationer mellan olika nationaliteter förekom. Nu har man försökt strukturera de olika lägrena runt om i Grekland så att människor med samma ursprung bor i samma läger.

Ute vid väg E75, ett stenkast från lägret, ligger EKO bensinstation. Här uppstod ett av de första spontana lägrena i trakten, hösten 2015. Närmare gränsen till Makedonien fanns också ett läger, vilket angreps av makedonsk militär med tårgasattacker. Båda dessa är sedan länge stängda och dess invånare flyttade till andra läger, bland annat Nea Kavala.

Frivilligorganisationen A Drop in the Ocean bedriver hjälpverksamhet i flera grekiska läger. I Nea Kavala ansvarar man bland annat för distribution av kläder och hygienartiklar samt leder ett antal kurser och aktiviteter, för att underlätta för lägrets invånare att få ett så meningsfullt liv som möjligt.

Då lägret ligger några kilometer utanför själva samhället måste dess invånare gå till fots när man ska handla och uträtta andra ärenden.

GSD, The Get Shit Done Team har nu därför, för A Drop in the Ocean's räkning, iordningsställt 20 cyklar samt tillverkat och monterat fasta cykelställ för dessa. Tanken är att A Drop in the Ocean ska ansvara för utlåning av dessa cyklar till lägrets invånare och på så sätt underlätta deras vardag.