The Get Shit Done Team

2017-11-01

GSD, The get Shit Done Team, är ett ambulerande byggteam, som jobbat i de olika flyktinglägrena i norra Grekland i snart två år.

GSD startades och leds fortfarande av Jenni James. Jenni, som kommer från Nya Zeeland, kom till Lesvos för 3 år sedan, stannade ett år och var en av dem som höll utkik ut mot havet efter flyktingbåtar, samt höll kontakt med den grekiska sjöräddningen så de kunde undsätta de båtar som var på väg mot ön.

Under denna tid kom cirka 1 miljon flyktingar denna vägen och Jennis och andra volontärers insatser gjorde att många liv räddades.

Efter att gränsen mot Turkiet stängts fortsatte hon som volontär i norra Grekland, i Idomeini och andra läger. Hon lärde känna volontärorganisationerna, grekiska militären, som då ansvarade för tältlägrena, samt andra nyckelpersoner och startade för 18 månader sedan upp The Get Shit Done Team, som sedan dess jobbat med byggarbete i samtliga läger i norra Grekland.

Speciellt intensivt var det inför förra vintern, då många tält behövde förses med isolerade golv och vinterbonas, eldstäder (gjorda av bilfälgar) tillverkas mm. Som mest hade man 3 skåpbilar och sysselsatte 20-30 volontärer samtidigt.

GSD utgår från sin verkstad i ett lagerhus i Thessalonikis utkant, där man har en väl utrustad snickerverkstad samt utrustning för svetsning. I samma lagerhus verkar också andra volontärorganisationer med distribution av förnödenheter och matråvaror till flyktingläger i närheten samt tillredning och distribution av matportioner till hemlösa i Thessaloniki.

Beställare av de jobb, som GSD utför är oftast de frivilligorganisationer, som permanent finns på plats i de olika lägrena.

Idag har man en skåpbil, som dagligen ger sig iväg lastad med verktyg, maskiner och byggmaterial för uppdrag över hela norra Grekland